Hvad er mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse er en hyppig infektion hos børn. Risikoen for infektionen aftager efter de tre første leveår, men mellemørebetændelse forekommer også hos voksne.

Mellemørebetændelse skyldes betændelse i slimhinden i mellemøret, som er et luftfyldt hulrum mellem trommehinden og det indre øre. Under normale omstændigheder sørger en spalteformet kanal (det eustakiske rør) for, at der bliver tilført luft til mellemøret. Ved mellemørebetændelse spredes virus og bakterier via kanalen fra polypperne og danner puds i mellemøret.


Illustration af mellemøret

Omkring det grønne stykke ses det eustakiske rør, mens det mindre blå område, der støder op til forestiller trommehinden.


Hvordan føles mellemørebetændelse?

Stærk ørepine, trykken for ørerne, susen for ørerne og nedsat hørelse er de hyppigste symptomer ved mellemørebetændelse - både hos børn og hos voksne. I nogle tilfælde kan feber også forekomme. Trommehinden kan desuden sprænge og blodigt materie kommer ud af ørerne og smerterne aftager.

Hvornår skal man være særlig opmærksom?

  • Når små børn har høj feber i mere end to dage og samtidig lider af svimmelhed
  • Ved smerter og rødmen bag øret, og øret begynder at stritte
  • Ved børn, der ofte lider af mellemørebetændelse

Hvorfor og hvordan får man mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med infektioner som forkølelse og influenza. Kontaktsmitte kan ske på grund af mangelfuld hygiejne gennem f.eks. legetøj og dørhåndtag, og børn har 6-7 gange større risiko for at blive smittet i børneinstitution end i hjemmet.

Desuden kan betændte polypper, bihulebetændelse og børnesygdomme øge risikoen for mellemørebetændelse.

Andre faktorer kan være passiv rygning, arvelige forhold og umodent immunsystem hos små børn. I sjældne tilfælde kan immundefekter forårsage mellemørebetændelsen.

Hvad kan man selv gøre for at undgå mellemørebetændelse?

  • Undgå rygning i hjemmet. Det øger risikoen for luftvejsinfektioner og dermed mellemørebetændelse. De små fimrehår, der transporterer slim væk bliver lammet af tobaksrøg.
  • Vær opmærksom på god håndhygiejne (håndsprit tilsat hudplejemiddel) og sørg for ofte at vaske legetøj og dørhåndtag.
  • Undgå at barnet bruger sut til andet end trøst og til at falde i søvn.
  • Børn, der ofte har mellemørebetændelse kan passes i hjemmet eller i dagpleje i en periode. Det nedsætter risikoen for infektioner i luftvejene og dermed også for mellemørebetændelse.

Hvordan behandles mellemørebetændelse?

Ørepinen aftager som regel efter to-tre dage, uden behandling med penicillin. Det er dog vigtigt at lindre smerterne med smertelindrende håndkøbsmedicin. Små børn skal have flydende medicin eller stikpiller, som indføres i endetarmen.

Har man fortsat smerter efter to-tre dage bliver man ofte behandlet med penicillin eller andre typer antibiotika. Trommehinden kan desuden punkteres som smertelindrende behandling.

Ved gentagne mellemørebetændelser kan lægen lægge et trommehindedræn, som tilfører luft og tillader væske og materie at løbe fra mellemøret. Det kan desuden hjælpe at fjerne polypper hos børn med gentagne mellemørebetændelser.

Ved samtidig forkølelse kan næsespray (slimhindesammentrækkende) hjælpe på passagen af luft i næsen. Næsespray har dog ingen beviselig effekt på forløbet af mellemørebetændelse.